HissjöNet / Bredbandsföreningen - HissjöNet / Webbsidor / Nätförbrukning i Hissjö.

Nätförbrukning i Hissjö.

Om nätförbrukning.

Ny information 2011-09-18:

Den ursprunliga texten på denna sida är mer än fem år gammal. Under det senaste året har förbrukningen ökat samtidigt som AC-net gjort om sina taxor. Styrelsen arbetar med att hitta en bättre lösning och fram till dess så kontaktas de som har en hög förbrukning. Månadskostnaden kan variera mellan 4 kronor för den som förbrukar minst och ca 1200 kronor för den som ligger högst.

Mer än 5 år gammal information:

Vi har då och då problem med hög nätförbrukning i byn. Detta beror alltid på att användare använder fildelningsprogram för att ladda hem musik och filmer. Fildelningsprogrammen har den egenskapen att man dels kan ladda hem material från andra men änev att andra kan ladda hem material från din dator. Det finns ett två problem med detta. Först bidrar man förstås till att öka trafiken och sedan betaktas detta som en kriminell handling. För att belysa trafikproblemet tar vi ett räkneexempel:

En användrare laddar hem tre filmer som vardera är av storleken 2GByte. Dessa laddas i sin tur upp av tio andra användare. Då får man en total trafik på 3*2 + 30*2 GByte. Det blir 66 GByte. Jämför med byns totala kapacitet som är ungefär 250 GByte per månad så inses problemet. Denna användare förbrukar 25% av byns totala kapacitet.

Vad kan man då göra för att slippa detta? Som jag ser det finns det tre åtgärder som man kan göra:

  1. Sluta ladda hem filmer!
  2. Kolla din förbrukning. Det gör man på AC-nets hemsida. Klicka här och klicka vidare på länken som heter Trafikvolymer för din IP-adress. Ligger du över 100 MByte per dag är du över det som du betalar för.
  3. Om du ändå vill ladda hem filmer så gäör det som en duktig tankare. Ta genast bort alla nya och bra filmer från den utdelade katalogen och ersätt med skrot. Gamla svartvita filmer är perfekta. Det vill ingen ha.

Lycka till!