Halmhack
Bilden visar en äldre halmhack som användes på 1800-talet
Kabbstol
En abbstol fanns oftast i olika modeller, en del mindre och en del större.
Dessa användes för att bereda lin.
Först rycktes linet med roten. Vidare torkades och bräcktes linet. Med att bräcka linet innebär att det lades i vatten. Man tog sedan linet i mindre kärvar och slog samt drog av skalet i halmhacken. Då blev själva fibrerna kvar. Därpå häcklades linet för att finfördela fibern i linet.
När detta var gjort kunde man spinna garn och väva lintyg.
Kallelse till byastämma (Budkavle)
En pinne sattes vid klockslaget. Barn i byn sprang runt med den och på så sätt meddelades tidpunkt för mötet. Mötet skedde samma dag som tavlan gick runt.
Plogningsansvaret (Plogpil)
Se mer under Kungörelse för snöröjning
Vältning av väg
Här var de som hade ansvaret för att välta vägen, dvs. man välte vägen för att få så bra underlag för häst och släde efter andra eller tredje snöfallet och innan plogningen började.
Mangelbord
Separator
Separatorn tillverkades första gången av Gustaf de Laval 1877. Med den kunde man skilja bort grädden ifrån mjölken. När den roterar pressas grädden, som är lättast, ut mot väggarna och mjölken som är lättare samlas i mitten.
Gustaf de Lavals konstruktion gjorde det möjligt att starta den största separatorfabriken i världen, Alfa Laval AB. Mjölkseparatorn blev en stor industriframgång i Sverige. Under det första decenniet på 1900-talet fanns det över tjugo separatortillverkare i Stockholm.