Hissjö Taxi

Hissjö by har en lång tradition av åkare i byn. Hans Brodin som är den nuvarande ägaren av Hissjö Taxi, är den 4: e i raden av åkare.

Foto av Hagen Hopp
Clifford Brodin

Den 28 mars 1929 registrerades den första taxin i Hissjö. Det var Johan Karlsson som körde taxi i dryga nio år. Den nionde maj 1938 tog Gunnar Olsson över åkeriet men sålde drygt nio år senare. Den nye åkaren, Erling Lundsten, höll sig mest till Chevrolet, men 1960 bytte han till Mercedes. Lundsten brukade samla ihop byns ungdomar och köra dem i sin ombyggda ”Cheva” till danser i andra byar. Han fick plats med många passagerare på en och samma tur, även om det kunde vara lite trångt. För en tur- och returresa brukade Erling Lundsten debitera 2.50 kr per passagerare.

Clifford Brodin är den droskägare i Hissjö som har kört taxi längst.  Han började som taxiförare åt byns tredje åkare, Erling Lundsten. År 1962 tog Clifford Brodin över taxirörelsen.


Foto Hagen Hopp
Vacker interiör i Mercedes

Ur Nostalgia Magazine Nr 8 2004, Förlags AB Albinsson och Sjögren är följande möte med Clifford Brodin skildrat;

”När vi träffade Clifford Brodin hemma i Umeå mindes han tillbaka till 60-talet. Han berättade om hur en vanlig dag vid ratten kunde gestalta sig. Hur barnen i byarna omkring Hissjö hämtades för att köras till skolan. Ungarna var snälla och det var förstås fint med en fast körning fem dagar i veckan. Han mindes också alla trevliga kunder han kommit i kontakt med.

 Fredagarna kunde bli extra arbetsamma. Förutom skolskjutsen skulle han vara tillgänglig långt in på natten. Det var dans i parken med folk ända från Umeå och Lövånger. När de skulle hem blev det alltid jäktigt. På lördagarna var det lite lugnare innan trafiken blev tätare på kvällen.”

Clifford körde taxi ända fram till år 1998. Under många, många år var Clifford och hans fru Gerd Brodin, något av en social inrättning i Hissjö. Otaliga var de skolskjutsar och färdtjänst körningar som de gjorde. Om någon hade gjort illa sig åkte de genast dit, ofta snabbare än ambulans från Umeå.

Företaget lever vidare i Clifford och Gerds son Hans Brodin, som idag (år 2006) fortfarande följer traditionen i familjen.


Foto Hagen Hopp
Clifford Brodin vid ratten

Källor

Nostalgia Magazine Nr 8 2004, Förlags AB Albinsson & Sjögren.

Alfons Karlsson och Ivan Häggström

Rulla till toppen